Omaha Holdem

Omaha Holdem (sau doar simplu Omaha) este un joc care seamănă foarte mult cu jocul de poker Texas Holdem, doar că aici în loc de 2 cărţi vei primi 4 la distribuire.

Originea acestui tip de joc nu se cunoaşte, dar în casinouri a apărut pentru prima oară sub denumirea de „Nugget Hold’em”.

Există mai multe versiuni a acestui joc, printre care putem aminti: „Omaha Hi-Lo”, „Omaha eight-or-better”,  „Omaha/8”.

În Europa se foloseşte deobicei denumirea de „Omaha”, şi se joacă după sistemul „Pot Limit”, deacea de multe ori la sălile de poker apare sub denumirea de PLO.

Acest joc de cărţi a fost denumit şi ca fiind „jocul nebunilor”, deoarece trebuie să ai foarte mult curaj pentru a câştiga.

Diferenţele de bază dintre Texas Holdem şi Omaha sunt următoarele:

  • la Omaha fiecare jucător va primi 4 cărţi în mână, în loc de 2 cum este la Texas Holdem
  • un jucător poate folosi 3 cărţi din cele 5 de pe masă, plus 2 cărţi din 4 aflate în mână, pentru a crea combinaţia câştigătoare, faţă de Texas Holdem unde toate cele 7 cărţi (2 în mână, şi 5 pe masă) se pot folosi pentru a crea combinaţia câştigătoare.

Lucruri specifice jocului Omaha:

Precum la Texas Holdem trei sau mai multe cărţi de acelaşi culoare de pe masă creşte şansa ca un jucător să aibă „Culoare”, însă la jocul Omaha, jucătorul trebuie să aibă neapărat două cărţi de acelaşi culoare în mână pentru a avea şanse la câştig.

Ex. dacă pe masă se află următoarele cărţi :Ks: :9s: :Qs: :Qh: :5s: , iar jucătorul are în mână :As: :2h: :4h: :5c:, atunci nu poate să câştige cu, „Culoare” deoarece în mână are doar o singură carte de acelaşi culoare. Deci cea mai bună combinaţie pe care o poate crea este: :Qs: :Qh: :5s: :5c: :As:, asta însemnând două perechi. Dacă jucătorul ar fii avut în mână următoarele cărţi de ex.: :2s: :3s: :Kd: :Jd:, atunci putea să aibă „Culoare”

Două perechi pe masă şi o carte în mână care este identic cu una dintre perechi nu înseamnă că jucătorul are Full House, precum ar fii avut la Texas Holdem.

De ex. dacă pe masă se află următoarele cărţi: :Js: :Jd: :9d: :5h: :9h:, iar în mâna jucătorului se află :As: :2s: :Jh: :Kd:, atunci în cazul jocului Omaha el nu are „Full House”, deoarece el la combinaţia finală trebuie să folosească 2 cărţi din mână şi trei cărţi de pe masă, astfel cea mai bună combinaţie va fii: :Js: :Jh: :Jd: :As: :9c: . Dacă ar fii avut în mână următoarea combinaţie: :2c: :5c: :9s: :10s: , atunci ar fii putut folosi cărţile 9 şi 5, pentru a avea „Full House”.

Deasemenea dacă pe masă se află un „Three of a kind”, atunci pentru a câştiga, jucătorul trebuie să aibă în mână o „pereche”, pentru a câştiga cu „Full House”.

De ex. dacă pe masă se află: :Js: :Jd: :Ad: :Jh: :Kc:, un jucător care are în mână: :As: :2s: :3h: :Kd: nu va câştiga cu „Full House”, deoarece are doar trei J-uri, respectiv un A şi un K kicker, şi va pierde în faţa unui jucător care are în mână o pereche de 2.

Screenshot-uri:

omaha5 omaha2 omaha3

omaha4 omaha1