Texas Hold’em

Texas Hold’em este de departe cea mai populară variantă a pokerului atât online cât şi offline. Hold’emul este un joc cu cărţi comune, unde toţi jucătorii pot folosi cele 5 cărţi vizibile de pe masa de poker alături de cele două cărţi din mână (invizibile celorlalţilor).

Big blind, small blind

sb_bb_dealer

Dealer, small blind şi big blind + pariuri pre-flop (click pentru mărire)

Jucătorii se află în competiţie pentru a câştiga potul adunat. Hold’emul se joacă de regulă cu small şi big blind – pariuri forţate pentru doi jucători. Un buton dealer este folosit pentru a reprezenta jucătorul în poziţia de dealer. Poziţia dealerului se schimbă în sensul acelor de ceasornic după fiecare împărţire. Small blind-ul este plătit de jucătorul din stânga dealerului, iar big blind-ul de jucătorul următor. Big blindul este egal cu pariul minim. În turnee acestea cresc periodic sau când un jucător este eliminat. La mesele normale blind-urile sunt prestabilite (la mesele online se afişează în forma 0.5 $/1 $).

Pre-flop

Jocul propriu zis începe după împărţirea cărţilor. Fiecare jucător primeşte 2 cărţi în mână. Acestea sunt cărţile „ascunse” – hole cards sau pocket cards în engleză. Jucătorul în poziţia de small blind primeşte primul cărţile.

După împărţirea cărţilor începe prima rundă de pariuri înainte de punerea pe masă a cărţilor comune – pre-flop. Primul jucător care poate paria (bet) este cel din stânga big blindului. Runda de pariuri continuă până ce: toţi jucătorii au renunţat la cărţi, au dat all-in, sau au plătit pariul cerut de un alt jucător (call). Fiecare jucător poate renunţa la cărţile lui (fold), poate plăti pariul cerut (call), poate plusa (raise), adică să mărească pariul sau poate replusa (re-raise). Dacă un jucător renunţă la cărţi el pierde miza pusă în joc.

Flop-ul

flop

Flop-ul

Dacă au rămas în joc cel puţin doi jucători, dealerul pune pe masă trei cărţi cu faţa în sus (flop-ul). Flop-ul este urmat de o altă rundă de pariere similară cu cea pre-flop. Jucătorul după poziţia big-blind are opţiunea de a check. Check înseamnă că nu este necesar mărirea potului. Jucătorii pot da check doar dacă nimeni înaintea lor nu a dat call.

Turn şi river

turn_river

Turn şi river

După terminarea pariurilor din flop dealerul pune pe masă a patra carte cu faţa în sus (turn-ul). Începe o altă rundă de pariuri, la fel ca cea din flop. Ultima carte se pune pe masă dacă au mai rămas doi jucători în joc şi se numeşte river. Urmează a patra şi ultima rundă de pariuri şi showdown-ul dacă mai mult de un jucători a rămas în joc.

Showdown

Dacă un jucător a pariat în ultima rundă şi ceilalţi au dat fold el câştigă automat potul, fără să fie nevoit să-şi arate cărţile (muck cards). Dacă au rămas doi sau mai mulţi jucători cel care a pariat sau a mărit miza trebuie să arate cărţile, urmat de ceilalţi jucători. Un jucător poate folosi amândouă dintre cărţile lui sau doar una sau niciuna pentru a forma o mână de poker alcătuit din 5 cărţi. Jucătorul cu cea mai bună mână câştigă potul.

Showdown

Showdown

Dacă mai mulţi jucători au mâini egale potul se împarte între ei.

All-in

Un jucător poate da all-in, adică pune în joc toţi banii (sau chipurile) lui la un pariu. Cei care urmează după acest jucător nu pot plusa în acea rundă. Acest jucător nu mai poate paria în alte runde de pariuri şi se crează un pot separat (side-pot) pentru cei care mai pariază în următoarea rundă. La showdown jucătorul care a dat all-in poate câştiga doar primul pot, side pot-ul este valabil doar pentru jucătorii care au mai rămas în joc.

Limit, pot-limit, no-limit Hold’em

La limit hold’em pariurilor şi plusările din primele două runde (pre-flop şi flop) trebuie să fie egale cu big blind-ul. În următoarele două runde (turn şi river) pariurile şi plusărie trebuie să fie egale cu dublul big blind-ului.

În no-limit hold’em nu există miză maximă (se poate paria oricât, se poate plusa şi replusa oricât).

În pot-limit hold’em plusarea maximă este egală cu pot-ul actual.